Vaastu Shaastra om optimaal te leren

De Hindu dharm kent veel geschriften, die elk een ander doel voor ogen hebben. Zo zijn er geschriften als de Ayurved met als focuspunt de gezondheid, de Arthved die zich focust op economie en rijkdom en is er ook een geschrift genaamd Vaastu Shaastra waarin de inrichting van het huis centraal staat. Vaastu kan vrij vertaald worden als ‘het land met een huis erop’ of ‘het wonen.’ Een shaastra is een geschrift of lering. Vaastu Shaastra is dus de lering van het wonen. Het geschrift behandelt de architectuur en constructie van een ghar (= huis), zodat de opname van positieve energieën in een huis optimaal kan zijn.

Volgens de Vaastu Shaastra is het huis een grote factor in de swaasthya (= gezondheid) van de personen die er in wonen. Als het huis slecht is gebouwd of ingericht, zal dat slechte gevolgen hebben voor de bewoners. Nu is het in Nederland vrij lastig om zelf een huis te bouwen vanaf de grond volgens de principes van Vaastu Shaastra, omdat huizen in het algemeen niet door (toekomstige) bewoners zelf worden gebouwd. Dit betekent echter niet dat
Vaastu Shaastra ontoepasbaar is geworden in deze tijd. Op huizen die al gebouwd zijn is Vaastu Shaastra nog steeds toepasbaar door het huis en de kamers dusdanig in te richten dat de ontvangst van positieve energieën geoptimaliseerd wordt. In dit artikel zullen we ons focussen op de invloed van energieën op het leervermogen. Door te letten op de inrichting van de studiekamer en/of slaapkamer kunnen de gezondheid en concentratie worden verbeterd, wat leidt tot betere prestaties bij het leren.

Vaastu Purush
In de Vaastu Shaastra wordt het huis vergeleken met een persoon die wordt weergegeven met de Purush Mandal, zoals te zien is op de afbeelding. Deze zogenoemde Vaastu Purush heeft een vastgestelde ligging ten opzichte van de windrichtingen en vaste plaatsen voor verschillende energiestromen die de namen van de bijbehorende devta’s (= goddelijke energieën) dragen. De optimale plaats van een ruimte in het huis wordt vastgesteld aan de hand van de Vaastu Purush.

Ligging van de studieruimte
Volgens de mandal (= diagram) bevindt het hoofd van de Vaastu Purush zich in het noordoosten van het huis. De energieën die zorgen voor concentratie en mentale balans komen op dit punt het huis binnen. Het is dus het beste om een aparte studeerkamer te hebben in het noordoostelijke deel van het huis. Behalve op huiselijke schaal, geldt het principe van de Vaastu Purush ook per kamer. De ‘studeerhoek’ van de studeerkamer zou volgens dit principe dus in het noordoosten geplaatst moeten worden. Enige speling in noordelijke of oostelijke richting is mogelijk.

Inrichting van de studieruimte
Bij de inrichting van de studieruimte is de mandal ook leidend. Aan de hand hiervan kunnen er praktische tips worden gegeven over het bureau, het meubilair, de verlichting en het bed.

Bureau
Het bureau moet naar het noorden gericht zijn, oftewel als student moet je met je gezicht gericht naar het noorden studeren. Je lichaam heeft een eigen magnetisch veld of energieveld net als dat van de aarde; door met je gezicht naar het noorden te studeren raak je in synchronisatie met het magnetisch veld van de aarde. Wanneer dit niet zo is, zullen energiestromen met elkaar botsen en dit zorgt voor een afname van concentratievermogen. Het bureau moet zo geplaatst zijn dat je uitzicht hebt op de kamer (en de deur, indien mogelijk) en je zicht niet belemmert wordt. Verder is het aan te raden om een muur, of zo min mogelijk open ruimte, achter het bureau te hebben. De muur achter de studerende persoon geeft zelfverzekerdheid en de open ruimte en uitzicht voor het bureau zorgen voor inspiratie en vrije gedachten. Het bureau moet een rechthoek zijn met de verhouding van 1:2 breedte en lengte. Een bureau dat te groot is zorgt voor onoverzichtelijkheid en een bureau dat te klein is zorgt voor belemmeringen. De kamer en het bureau moeten te allen tijde opgeruimd en leeg zijn. Een rommelige kamer of een rommelig of vol bureau bezorgen stress en belemmeren energiestromen.

Meubilair
Volgens het diagram geldt dat in elke kamer, maar vooral de studeerkamer geen meubilair direct tegen de muur aan moet staan, want dat belemmert de energieën die via de muren de kamer in komen. Dit geldt dus ook voor het bureau. De uitzondering is de energie van asur (= negatieve energie) in het westen. Deze energie zorgt voor aantrekking van de wereldse verleidingen. Om te voorkomen dat die energie de kamer binnen komt, is het raadzaam om hier zwaar meubilair tegen de muur te plaatsen. Een goede optie is bijvoorbeeld om de boekenkast op deze plaats neer te zetten. Hang geen boekenplanken aan de muren of boven het hoofd.

Verlichting
De kamer moet goed verlicht zijn. Optimaal zou zijn om een raam in het oosten te hebben. Wanneer dit niet zo is, is het aangeraden om een lamp die niet direct boven het hoofd hangt te gebruiken. Een tafellamp is ook prima, zo lang die staat in het zuidoosten van de tafel (dus de rechterkant van het bureau als je met je gezicht naar het noorden gericht studeert). De kamer moet verder met lichte, rustgevende kleuren geverfd zijn. Donkere kleuren brengen je in een negatieve zijnstoestand en bezorgen hierdoor stress. Om de rust en balans van energie in de kamer te bewaren is het afgeraden om een spiegel in de studeer- of slaapkamer te hebben. Spiegels weerkaatsen licht en energieën en verstoren de binnenkomende energiestromen. Wanneer het echt niet mogelijk is de spiegel uit de kamer te halen, probeer hem dan te overdekken met een dik kleed die je weghaalt op de momenten dat je de spiegel moet gebruiken.

Bed
Het is vaak het geval dat de studieruimte tevens de slaapkamer is. Dit betekent dat bij de inrichting rekening gehouden moet worden met de ligging van het bed. Een student moet met zijn hoofd naar het oosten (de richting waar de zon opkomt) gericht slapen, want dit bevordert het vermogen om te onthouden. Als dit niet lukt, is het wel belangrijk dat men nooit met het hoofd naar het noorden gericht slaapt; dit zorgt namelijk voor slapeloosheid en ziektes.

Yantra’s in de studieruimte
Yantra betekent letterlijk instrument en is een middel dat gebruikt kan worden voor het creëren van een inspirerende sfeer in de studieruimte. Een veelgebruikte optie is om een piramide te kopen en die als decoratie op je bureau te plaatsen. De piramide is een eeuwenoude yantra die energie verzamelt en focust op een plaats. Een andere optie is om plaatjes van Saraswati Maa en Ganeshji op te hangen. Beiden staan voor kennis en zullen dus bijdragen aan je ontwikkeling, doordat je inspiratie uit ze kunt putten. Voor kennis over specifieke yantra’s kun je je richten tot een pandit (= geleerde) van de Vaastu Shaastra.

Het is heel lastig om in Nederland een huis volledig volgens de principes van Vaastu Shaastra op te bouwen en in te richten. We kunnen echter nog steeds zo veel mogelijk kennis van deze shaastra toepassen om de positieve effecten van dit geschrift te ervaren. Wees je er wel heel bewust van dat alleen het volgen van bovengenoemde principes niet zal zorgen voor het oplossen van alle studieproblemen. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom  een persoon slecht studeert. Je kamer inrichten volgens de principes van Vaastu Shaastra is en blijft hoe dan ook een factor als het gaat om concentratie en leervermogen.

Spread the love

Deel Artikel

Volg ons op Social Media

Blijf op de hoogte door deel te nemen aan onze socialemediakanalen. Wij verzekeren u dat u op de hoogte blijft van interessante artikelen over de Hindu Dharma.

Ons streven op sociale media is niet slechts het verspreiden van informatie, maar ook het creëren van een online omgeving waarin we in contact blijven en interactie met elkaar aangaan.

Facebook

Recent Posts

 • All Post
 • Artikelen
 • Bhagavad Gita
 • Citaten
 • Dharma Ki Dash Lakshans
 • Ekadasi
 • Maha Purush
 • Maha Striya
 • Symbolen Hindu cultuur
 • Yoga

Android App

Edit Template

Over ons

Amrit Vani heeft ten doel: het bevorderen van de Hindu Dharm en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.

Amrit Vani tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het onderrichten van de gemeenschap in de idealen en de leefwijze van de Hindu Dharm, teneinde betere en nuttigere burgers te worden en te komen tot een harmonieuze eenheid binnen de gemeenschap.

Recent Post

 • All Post
 • Artikelen
 • Bhagavad Gita
 • Citaten
 • Dharma Ki Dash Lakshans
 • Ekadasi
 • Maha Purush
 • Maha Striya
 • Symbolen Hindu cultuur
 • Yoga

Copyright © 2024 Amrit Vani  | Alle rechten voorbehouden  | Privacy verklaring |  Powered by IT-Helplijn