Twee papegaaien

Op een dag kwam er op de markt een papegaaienhandelaar om zijn papegaaien te verkopen. Hij had die dag twee precies dezelfde papegaaien bij zich om te verkopen. De prijs van de ene papegaai stelde hij vast op vijf euro, terwijl hij de andere voor vijfhonderd euro wilde verkopen. Hij vertelde aan de mensen die geinteresseerd waren, dat iedereen de papegaai van vijf euro mocht kopen, maar wie de papegaai van vijfhonderd euro wilde kopen, moest eerst ook de papegaai van vijf euro kopen. Die dag ging Satish ook naar de markt. Hij vond de papegaaien mooi en wilde ze kopen, maar vroeg eerst aan de handelaar waarom de prijs van de papegaaien zo verschillend waren voor twee precies dezelfde papegaaien. Deze antwoordde: “Als je beide papegaaien koopt, kom je er snel achter de reden waarom de prijs zo verschillend is.”

Toen Satish in de avond ging slapen, zette hij de kooi met de duurste van de twee papegaaien naast zijn bed. De volgende ochtend werd Satish vroeg wakker door de papegaai naast zijn bed, die mooie liederen aan het zingen was. De papegaai zong ook enkele mooie mantra’s op. Toen Satiesh dit hoorde, werd hij erg blij en voelde hij ontzettend veel energie door zijn lichaam stromen. De volgende dag zette hij de kooi van de goedkoopste papegaai naast zijn bed. De volgende morgen werd Satiesh wakker door de papegaai, die alleen maar scheldwoorden begon te zeggen. Satish werd erg kwaad toen hij dit hoorde en wilde de papegaai voor altijd het zwijgen opleggen.

De andere papegaai, die in de buurt was, zei toen tegen Satiesh: “Maak hem alsjeblieft niet dood. Het is niet zijn schuld dat hij zo praat. Wij zijn papegaaien en praten alles na van degene met wie wij in aanraking komen. Deze papegaai is mijn neef en woonde in het bos in een boom, waaronder iedere nacht een groep rovers verbleef. Ik woonde samen met mijn ouders op het dak van een ashram in het bos, waar Rishi’s iedere dag mantra’s zongen.” Toen Satish dit hoorde, liet hij de goedkope papegaai wegvliegen en zette hij de andere papegaai in de kamer naast zijn bed.

Uit dit verhaal kunnen we leren dat we niet alles na moeten zeggen (en doen) wat de mensen in onze omgeving zeggen (en doen). Alleen de goede dingen van anderen moeten we overnemen en de slechte dingen achterwege laten, anders is er geen verschil tussen ons mensen en papegaaien.

Spread the love

Deel Artikel

Volg ons op Social Media

Blijf op de hoogte door deel te nemen aan onze socialemediakanalen. Wij verzekeren u dat u op de hoogte blijft van interessante artikelen over de Hindu Dharma.

Ons streven op sociale media is niet slechts het verspreiden van informatie, maar ook het creëren van een online omgeving waarin we in contact blijven en interactie met elkaar aangaan.

Facebook

Recent Posts

Android App

Edit Template

Over ons

Amrit Vani heeft ten doel: het bevorderen van de Hindu Dharm en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.

Amrit Vani tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het onderrichten van de gemeenschap in de idealen en de leefwijze van de Hindu Dharm, teneinde betere en nuttigere burgers te worden en te komen tot een harmonieuze eenheid binnen de gemeenschap.

Recent Post

Copyright © 2024 Amrit Vani  | Alle rechten voorbehouden  | Privacy verklaring |  Powered by IT-Helplijn