Nobel wereld

कृण्वन्तो विश्वमार्यम्
kṛṇvanto viśvamāryam
Maak de wereld nobel
~ ṛgveda 9.63.5 ~

De Hindu Dharma is een levenswijze die de mens normen, waarden en filosofieën meegeeft om het leven in te richten. De bundeling van deze waardevolle kennis wordt de veda  genoemd. Eén van de denkwijzen die de veda ons meegeeft, is het nobel maken van de wereld. Het realiseren van dit grootse ideaal begint op kleine schaal; bij jezelf. Men kan de omgeving niet verlichten als het eigen (innerlijke) licht niet brandt. Zo kan men anderen ook niet inspireren tot nobelheid, wanneer men zelf geen nobel karakter heeft.

De ontwikkeling van een nobel karakter begint met het vergaren van vidyā (= kennis). Het dieper nadenken over deze kennis en de toepassing hiervan leidt tot het ontstaan van vivek (= wijsheid), waarmee nobele karma (= daden) kunnen worden verricht. Het herhaaldelijk uitvoeren van nobele daden leidt tot vorming van een charitra (= karakter) dat nobelheid als kenmerk heeft. Hetgeen dat normaal is voor zo een persoon en de basis vormt voor zijn normen, leefregels en levenswijze, is immers de waarde nobelheid.

De ontwikkeling op kleine schaal leidt vanzelf tot een ontwikkeling op grote schaal. Wanneer een licht brandt, verlicht het de omgeving sowieso; of het zich hier nu van bewust is of niet. Deze bovenstaande regel uit de veda leert ons om de ontwikkeling van de wereld niet onbewust te laten verlopen, maar bewust plaats te laten vinden. Na onszelf ontwikkeld te hebben tot nobelheid, houdt ons werk niet op. Wij zijn hier niet alleen om voor onszelf te leven, maar ook om onze omgeving te ontwikkelen en te leiden naar duurzaam welzijn.

Spread the love

Deel Artikel

Volg ons op Social Media

Blijf op de hoogte door deel te nemen aan onze socialemediakanalen. Wij verzekeren u dat u op de hoogte blijft van interessante artikelen over de Hindu Dharma.

Ons streven op sociale media is niet slechts het verspreiden van informatie, maar ook het creëren van een online omgeving waarin we in contact blijven en interactie met elkaar aangaan.

Facebook

Recent Posts

Android App

Edit Template

Over ons

Amrit Vani heeft ten doel: het bevorderen van de Hindu Dharm en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.

Amrit Vani tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het onderrichten van de gemeenschap in de idealen en de leefwijze van de Hindu Dharm, teneinde betere en nuttigere burgers te worden en te komen tot een harmonieuze eenheid binnen de gemeenschap.

Recent Post

Copyright © 2024 Amrit Vani  | Alle rechten voorbehouden  | Privacy verklaring |  Powered by IT-Helplijn