Mannen van woorden en niet van daden zijn als een tuin vol onkruid

Mannen van woorden en niet van daden; dat wil zeggen mannen die alleen praten en niks doen; mannen die beloften doen en deze niet nakomen; mannen die uitspraken doen en deze niet (kunnen) waarmaken, zijn als een tuin vol onkruid. In deze citaat wordt er eigenlijk gezegd dat ‘praters en geen doeners’ vergeleken kunnen worden met onkruid. Net zoals onkruid zonder moeite groeit, zo ontwikkelen ‘praters, maar geen doeners’ zichzelf zonder moeite. Net zoals onkruid overal groeit vindt je ‘praters, maar geen doeners’ overal op de wereld. Net zoals onkruid voor geen enkele boer of tuinier waarde heeft, hebben mensen van woorden en niet van daden geen enkel (positieve) betekenis voor de maatschappij. Net zoals onkruid de groei van nuttige planten afremt, gaan mensen van woorden en niet van daden de groei en ontwikkeling van goede dingen of elementen in hun omgeving (de maatschappij) tegen.

Tulsidasji heeft in zijn Ramayan gesteld dat er drie soorten mensen zijn:

  1. Doeners – Shri Raam
  2. Praters en doeners – Lakshman
  3. Praters – Ravan

Ravan (prater en geen doener) had zijn familie te gronde gericht door zijn slechte eigenschappen en door ruzie te zoeken met Shri Raam. Het leven van Ravan heeft geen (positieve) betekenis gehad voor Lanka. Laten wij ons nuttig maken voor onze omgeving en onze (Hindu) maatschappij door zeker niet tot de groep van praters, maar het liefst tot de groep van doeners te behoren.

 

 

Foto door VH S via Pexels
Spread the love

Deel Artikel

Volg ons op Social Media

Blijf op de hoogte door deel te nemen aan onze socialemediakanalen. Wij verzekeren u dat u op de hoogte blijft van interessante artikelen over de Hindu Dharma.

Ons streven op sociale media is niet slechts het verspreiden van informatie, maar ook het creëren van een online omgeving waarin we in contact blijven en interactie met elkaar aangaan.

Facebook

Recent Posts

Android App

Edit Template

Over ons

Amrit Vani heeft ten doel: het bevorderen van de Hindu Dharm en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.

Amrit Vani tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het onderrichten van de gemeenschap in de idealen en de leefwijze van de Hindu Dharm, teneinde betere en nuttigere burgers te worden en te komen tot een harmonieuze eenheid binnen de gemeenschap.

Recent Post

Copyright © 2024 Amrit Vani  | Alle rechten voorbehouden  | Privacy verklaring |  Powered by IT-Helplijn