Ongeveer 2300 jaar geleden regeerde in Bharat de Hindu koning Bindusaar. De hoofdstad van zijn koninkrijk was Patliputra. Koning Bindusaar had heel veel zonen en zij waren allen erg dapper, maar Ashok was de dapperste en de verstandigste van allemaal. Hij was de beste in het uitoefenen van de krijgskunst. Daarom hield koning Bindusaar het meest van hem en riep hij Ashok uit tot troonopvolger. Na de dood van zijn vader werd Ashok dan ook gekroond tot koning. Om zijn koninkrijk uit te breiden vocht hij tegen naburige landen en dapper als hij was, trok hij altijd ten strijde tegen rebellen in zijn eigen koninkrijk.
Zo kwam het eens dat Ashok in oorlog was met het koninkrijk Kalinga. Er was een hevige strijd, maar uiteindelijk won koning Ashok toch. Hij was zo trots, dat hij na zijn overwinning Kalinga binnentrok om te zien wat nu allemaal zijn eigendom geworden was. Echter, alle mooie paleizen, gebouwen en huizen waren verwoest tijdens de oorlog. Op de open velden en wegen lagen ontelbare dode lichamen van de soldaten van Kalinga, terwijl hun vrouwen en kinderen huilden en smeekten om vrijgelaten te worden. Toen koning Ashok dit zag brak er iets in hem. Hij vroeg zich af waarom hij dit eigenlijk had gedaan. Ashok werd erg bedroefd. Hij dacht alleen nog maar aan de ellende die hij zoveel mensen had aangedaan en begon een afkeer te krijgen van oorlogen.
Hierdoor ging koning Ashok zijn aandacht richten op het Boeddhisme. Dit is een stroming binnen onze Hindu Dharm. Hij besloot de rest van zijn leven alleen nog te werken voor het geluk van alle mensen. Hij liet voor de reizigers mooie huizen maken om erin uit te rusten. Hij liet scholen voor ongeletterden en ziekenhuizen voor de zieken bouwen. Ook liet hij de allermooiste mandir’s maken en liet hij leerrijke teksten op rotsblokken uithouwen.
Het mooiste wat koning Ashok heeft laten maken is een reusachtige, stenen zuil. Het wordt daarom de zuil van Ashok genoemd. Op de top van deze zuil staan vier leeuwen afgebeeld. Wij Hindu’s moeten zijn als deze leeuwen. Alleen zwakke dieren als koeien en schapen leven samen in kudden. Zij moeten dit doen om in de natuur te kunnen overleven. De sterke leeuw, koning der dieren, leeft niet in een kudde. Nooit zul je in de natuur een kudde leeuwen zien, maar als leeuwen bij elkaar in een groep zouden leven dan zouden zij onstuitbaar zijn. Wanneer wij Hindu’s ieder net zo sterk en krachtig zijn als de leeuw en dan ook nog eens met elkaar samenwerken, dan kunnen wij het uiterste bereiken.
Ashok stambh is het nationaal symbool van Bharat. Het wordt dan ook op veel postzegels en muntgeld van Bharat afgebeeld.
Er zijn heel veel dappere helden geweest, die talloze overwinningen behaald hebben, maar koning Ashok is toch apart. Op het toppunt van zijn rijkdom en roem heeft hij hiervan afstand gedaan en stak hij zijn energie in het dienen van mens en maatschappij. Zo groots was koning Ashok, dat wij 2300 jaar later nog steeds over hem praten en schrijven.