Bhagwa betekent oranje en Dhwaj is vlag. Bhagwa Dhwaj betekent dus oranje vlag. De oorsprong, het ontstaan van de Bhagwa Dhwaj is moeilijk vast te stellen. Het wordt algemeen aanvaard dat het altijd al heeft bestaan en dat het net als de Bhagvad Geeta van Bhagwan afkomstig is. De Bhagwa Dhwaj wordt daarom ook wel Bhagwad Dhwaj genoemd. Bhagwad betekent: ‘van Bhagwan afkomstig’. In de Ved staat geschreven over Arun Ketu. Arun is oranje en Ketu betekent vlag. Arun Ketu is dus een ander woord voor Bhagwa Dhwaj.
De Bhagwa Dhwaj is de vlag van de Hindu’s. Op vrijwel alle Mandir’s in India zie je deze vlag aan de top wapperen in de wind. Koninkrijken van grote Hindu koningen als Satyavrati Raja Harishchandra en Shri Raamchandra, die leefden in de Tretayug, hadden de Bhagwa Dhwaj gekozen tot vlag. Toen het leger van Shri Raam de oceaan overstak en ten strijde trok tegen Ravan , onderscheidde het zich van het vijandelijk leger door de Bhagwa Dhwaj.
Toen de Mohammedanen Bharat binnenvielen en het wilden overheersen hadden dappere Hindu koningen en strijders zoals Guru Govind Singh, Rana Pratap, Chhatrapati Shivaji en Rani Lakshmibai uit liefde voor het land en uit zelfrespect weerstand geboden en hadden zij allen de Bhagwa Dhwaj tot vlag.
De Bhagwa Dhwaj heeft de oranje kleur van vuur. Haar vorm is die van twee driehoeken boven elkaar en lijkt op vlammen. Zij doet ons denken aan vuur en leert ons om rein te zijn als het vuur. Vuur wordt namelijk gebruikt bij Puja vanwege haar reinheid. Net als vuur verbrandt, zo moeten wij proberen om alle slechte eigenschappen in onszelf te ‘verbranden’ of teniet te doen. Zij leert ons slechte gedachten, verkeerde woorden en onterechte handelingen te vermijden en rein te zijn in gedachten, woorden en daden. Verkeerde eigenschappen worden in tegenstelling tot goede eigenschappen makkelijk aangeleerd, omdat het geen moeite kost en omdat je er je leven lang in aanraking mee komt. Net als het vuur blijft branden tot haar brandstof is opgebrand, zo leert de Bhagwa Dhwaj ons steeds onze negatieve karaktertrekken te vernietigen tot het leven ophoudt. Wanneer je dit doet zul je niet alleen persoonlijk vooruitgang boeken, maar zullen ook je familie en je omgeving erop vooruitgaan.
Oranje is ook de kleur van de zon. De Bhagwa Dhwaj geeft ons de boodschap om fel en energiek te zijn als de zon. Zoals de zon steeds zonder verzuim opkomt en ondergaat, zo moeten we zonder verzuim onze plichten vervullen. De zon geeft licht, warmte en energie aan anderen en staat daarom symbool voor opoffering. Zelfopoffering ten gunste van anderen is een zeer waardevolle eigenschap.
De Bhagwa Dhwaj leert je bovengenoemde eigenschappen, die indien je ze eigen maakt, je leven een bepaalde richting geven. Je leeft dan op een bepaalde wijze; de wijze van de Hindu Dharm.